ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι ΑΘΗΝΑ

Ε-mail:        sypyyp@gmail.com           sypyyp@minedu.gov.gr

sypyyp400

Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

 ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΥΠ.Ε.Π.Θ.         (ΣΥΠΥΥΠ)

ΕΔΡΑ: Λ. Κηφισίας  16,    Αμπελόκηποι- Αθήνα  115-26                                            

  site: wwwsypyp.gr   e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    τηλ. 2131316384, φαξ:210-3442203     

 

                                                  

 Aθήνα   11-07-2016  Αρ. Πρωτ.109                                            

       

              Προς

 -Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και    

   Θρησκευμάτων  κ.  Νικόλαο Φίλη

 -  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας                    

                          κ.  Ιωάννη Παντή

-Αν. Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού

   κ. Ι. Χρήστου

-  Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος Β΄- Ανθρώπινου Δυναμικού Περιφερειακών Υπηρεσιών κ. Δ. Πανταβό

-Περιφερειακούς Διευθυντές

-Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

                               

                                     Κοιν.

                           ΠΟΣΥΠ,  Μέλη μας

 Θέμα: «Ενέργειες για τη στελέχωση των Περιφερειακών μας Υπηρεσιών – Συσσώρευση αιτημάτων συναδέλφων μας στο Τμήμα Β΄ Προσωπικού»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

Κυρίες και κύριοι Διευθυντές,

Συνεχίζουν να περνoύν οι μήνες και το πρόβλημα της  υποστελέχωσης των  Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Περιφερειακών μας Υπηρεσιών παραμένει άλυτο παρά των υποσχέσεων σας κατά τους προηγούμενους μήνες για άμεση στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό.

Τα προβλήματα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης εξαιτίας της υποστελέχωσης συνεχώς διογκώνονται και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας «περί άλλων τυρβάζει». Παράλληλα, το Τμήμα Β’ προσωπικού Ανθρώπινου Δυναμικού Περιφερειακών Υπηρεσιών, εξακολουθεί να παραμένει υποστελεχομένο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα υπηρεσιακά θέματα των συναδέλφων μας που λιμνάζουν για μήνες (π.χ. βαθμολογικό, μετάταξη από κλάδο σε κλάδο, συγκρότηση ΠΥΣΔΙΠ) και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για χρόνια, (αναγνώριση προϋπηρεσίας), επικαλούμενο συνεχώς το μεγάλο φόρτο εργασίας.

 Επιπλέον, στις Διευθύνσεις μας μετακινούνται με διάθεση, απόσπαση ή μετάταξη άνθρωποιπου όχι μόνο δεν μπορούν να προσφέρουν Διοικητικό έργο λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους, αλλά λειτουργούν ακόμη ως τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Βάση του Ν. 1566 κεφάλαιο ΙΑ παράγραφος 6 ΦΕΚ 167/τ.Α’/1985 εκπαιδευτικοί που  κρίνονται ακατάλληλοι για εκπαιδευτικό έργο, κρίνονται όμως κατάλληλοι για την προσφορά διοικητικής υπηρεσίας,  με απόφαση του κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικού προσωπικού με προσωποπαγή θέση. Τα συμβούλια όμως στο Υπουργείο Παιδείας που εμπλέκονται στις μετατάξεις είναι αυτά της αποδέσμευσης (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ) και το ΚΥΣΔΙΠ που αποφασίζει για την αποδοχή των υπαλλήλων αυτών.  Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση τα δύο συμβούλια, ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ, αποφασίζουν και για την αποδέσμευση αλλά και για την αποδοχή, στέλνοντας απευθείας τις προτάσεις προς υπογραφή στον Υπουργό ώστε να ολοκληρωθεί η μετάταξη, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ΚΥΣΔΙΠ όπως θα έπρεπε.

 Για το λόγο αυτό ζητούμε να ενεργήσετε ώστε να εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία και την απόφαση αποδοχής να την εκδίδει το ΚΥΣΔΙΠ που είναι το καθόλα αρμόδιο όργανο για την αποδοχή των ενδιαφερομένων στη διοίκηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών  Εκπαίδευσης.

Σας επισημαίνουμε επίσης ότι, το κράτος πρόνοιας πρέπει να φροντίζει οι συνάνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να αποσύρονται από τον ενεργό εργασιακό βίο με μία αξιοπρεπή σύνταξη και όχι να ταλαιπωρούνται σε κάποιο άλλο εργασιακό περιβάλλον όπου βεβαίως δεν μπορούν να προσφέρουν. Επειδή όμως στις μέρες μας η αξιοπρεπής σύνταξη τείνει να καταντήσει ανέκδοτο, ως εναλλακτική λύση θα μπορούσαν να κατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε άλλους φορείς και δημόσιες υπηρεσίες ώστε οι υπηρεσίες μας να μην αποτελούν την εύκολη λύση και τον αποκλειστικό «χώρο φιλοξενίας» των ανθρώπων αυτών.

 Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται και τείνει να γίνει καθεστώς, αφορά υπαλλήλους από άλλα Υπουργεία και φορείς, που αποσπώνται σε σχολεία πλησίον των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή δεν ικανοποιούνται αιτήματα απόσπασης συναδέλφων μας, με σοβαρά οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα που υπηρετούν χρόνια στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε σχολικές μονάδες, που βρίσκονται πολύ μακριά από τη Διεύθυνση τους και όχι κοντά, λόγω της υποστελέχωσης των Διευθύνσεων αυτών.

Επί της διαδικασίας, το Τμήμα Β’ προσωπικού ερωτά τις Διευθύνσεις για:

α) τον αριθμό των μαθητών της σχολικής μονάδας, που ενδιαφέρει τον υποψήφιο προς απόσπαση,

β) εάν υπάρχει κενό στη θέση της γραμματείας και

γ) ποια είναι η γνώμη του Διευθυντή της Διεύθυνσης.

Καλούμε λοιπόν τους Διευθυντές  Εκπαίδευσης, αφού γνωρίζουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, απαντώντας στο Τμήμα Β΄ προσωπικού να ζητούν οι υποψήφιοι για απόσπαση από άλλους φορείς και Υπουργεία να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και όχι στα σχολεία που βρίσκονται πλησίον των Διευθύνσεων.

 Εξάλλου οι Διευθυντές γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις Διευθύνσεις, ειδικά  το καλοκαίρι με τις άδειες, όπου αναγκάζονται συνάδελφοι να αφήνουν άδεια πίσω για το επόμενο έτος προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν τη στιγμή που οι ίδιοι οι Διευθυντές βιώνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, ταυτόχρονα να δίνουν θετική εισήγηση για την απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων άλλων φορέων και Υπουργείων σε σχολεία. Φυσικά δεν  αμφισβητούμε την ανάγκη για γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων. Είναι όμως απαραίτητο ιεραρχώντας τις ανάγκες να στελεχωθούν πλήρως καταρχήν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφού η σωστή λειτουργία των Διευθύνσεων συνεπάγεται και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Επίσης δε μπορεί την ίδια στιγμή που δίνεται αρνητική εισήγηση από έναν Διευθυντή για την απόσπαση ή μετάθεση ενός διοικητικού υπαλλήλου της Διευθύνσεώς του σε κάποιο σχολείο μακριά από τη Διεύθυνση, λόγο της υποστελέχωσης, παράλληλα να δίνεται θετική για κάποιον άλλον που προέρχεται από άλλο φορέα με την αιτιολογία ότι ζητά απόσπαση σε  σχολείο μακριά από τη Διεύθυνση και ότι υπάρχει θετική εισήγηση από τον φορέα του. Αφού λόγω της υποστελέχωσης δε δίνεται θετική εισήγηση στον υπάλληλο της Διεύθυνσης για να αποσπαστεί,  θα πρέπει με την ίδια αιτιολογία να μη δίνεται έγκριση και προς τον υπάλληλο από άλλον φορέα που θέλει να αποσπαστεί σε σχολείο της Διευθύνσεως παρά μόνο για τη Διεύθυνση, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων όπως πολύ σοβαροί λόγοι υγείας.

 Προτείνουμε επίσης στα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΙΠ) που είναι αρμόδια, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΔΙΠ, για την οριστική τοποθέτηση των διοικητικών υπαλλήλων από άλλους φορείς και Υπουργεία, να τους τοποθετούν κατά προτεραιότητα καταρχήν στις Διευθύνσεις ανεξάρτητα από την απόφαση προσωρινής τοποθέτησης του ΚΥΣΔΙΠ.

Καλούμε ταυτόχρονα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να δώσει οδηγία προς το τμήμα Β’ προσωπικού να δέχεται αιτήσεις για απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων από άλλους φορείς και υπουργεία, μόνο εφόσον αυτές γίνονται για την τοποθέτησή τους στις Διευθύνσεις, εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος που έχουμε με την υποστελέχωση στις Διευθύνσεις.

  Επίσης όταν υπάρχουν ταυτόχρονα αιτήματα από την ίδια Διεύθυνση, είτε για απόσπαση είτε για μετάθεση, από περισσότερους τους ενός συναδέλφους και είναι ίδια ή εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, για  λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παραπόνων, θα πρέπει να δημοσιοποιείται μοριοδοτικός πίνακας (αναλόγως του αιτήματος, είτε από το ΚΥΣΔΙΠ, είτε από το ΠΥΣΔΙΠ) που θα έχει συνταχθεί σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια όπως οικογενειακή κατάσταση, λόγοι υγείας, χρόνια υπηρεσίας, λόγοι οικονομικοί, χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο διαμονής στον τόπο εργασίας κ.λ.π..

                                                         Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του ΣΥΠΥΥΠ

 

                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                     

                               ΝΩΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ           ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΕΓΚΑΣ